Hoe Xabi Alonso Bayer Leverkusen naar nieuwe hoogten heeft getild
4 mins read

Hoe Xabi Alonso Bayer Leverkusen naar nieuwe hoogten heeft getild

Na een indrukwekkende 5-0 overwinning op Werder Bremen is het officieel: Goedkope voetbalshirts Bayer Leverkusen is voor het eerst kampioen van Duitsland. Na elf jaar onafgebroken dominantie door Bayern München is dit een absolute mijlpaal voor het hele Duitse voetbal. Xabi Alonso en zijn team hebben echter nog meer grote plannen en zouden het moderne voetbal wel eens radicaal kunnen veranderen.Toen Xabi Alonso in oktober 2022 zijn eerste wedstrijd als trainer in de Bundesliga coachte, keek heel Duitsland naar de BayArena in Leverkusen. Dat gebeurt niet vaak.Want Bayer is niet een van de grote traditionele clubs, het is geen Borussia Dortmund, Schalke of Eintracht Frankfurt. Bayer trok nooit duizenden en duizenden fans naar het stadion en trok nooit veel mediabelangstelling. En toch was hij hier, de wereldbekerwinnaar van 2010, de legendarische spelmaker Xabi Alonso. Hij stond langs de zijlijn in een op maat gemaakte trui en straalde kalmte en zelfvertrouwen uit. In slechts een paar maanden tijd had hij de Bundesliga volledig op zijn kop gezet.

Elf jaar dominantie door Bayern München. Elk jaar hetzelfde kampioensfeest. De Marienplatz in München, Nederland tenue EK 2024 Thomas Muller in lederhosen, koud witbier en de gravure op het zilveren kampioenschapsplaatje, keer op keer. Geen spanning, geen afwisseling. Alleen de grote vraag wie er dit jaar tweede wordt.Bayer heeft het Duitse voetbal een groot cadeau gegeven en bewezen dat wonderen mogelijk zijn, dat Bayern niet onoverwinnelijk is, dat ze ten val kunnen worden gebracht door geconcentreerde expertise, een gedurfde spelopvatting en sterke scouting.De meeste lof komt toe aan Alonso en zijn coachingstaf. Iedereen die de ontwikkeling van Leverkusen de afgelopen maanden ook maar een beetje heeft gevolgd, heeft een idee van de grote toekomst die voor de Bask in het verschiet ligt.Verschillende video’s van de Leverkusen-trainingssessies onderstrepen deze indruk. Alonso maakt deel uit van een nieuwe generatie coaches die niet alleen beschikken over grote tactische expertise, maar ook over een enorme hoeveelheid praktijkervaring. Thiago Motta (Bologna) en Ruben Amorim (Sporting Lissabon) hebben bijvoorbeeld vergelijkbare kwalificaties.Deze ervaring geeft de coaches veel respect. Iedereen weet wie Xabi Alonso is. Als hij de bal speelt en tekstboekpassen geeft, zijn zelfs ervaren Bundesliga-professionals verbaasd.Maar Alonso is niet alleen een geweldige coach omdat hij een geweldige speler was. Hij interpreteert zijn rol als coach op een compleet nieuwe manier. Met minder show dan Mourinho, minder pogingen tot intimidatie dan Sir Alex Ferguson, minder ingewikkelde technische termen dan Pep Guardiola.

Zijn people management is uniek, Copa América 2024 Voetbalshirts hij combineert emotioneel begrip met een hoog niveau van motivatie. Dit is hoe je jonge, sceptische spelers aan je kant houdt – en ook degenen die normaal gesproken alleen op de reservebank zitten. De goede interne sfeer was ook doorslaggevend in de titelstrijd.Alonso’s tactische instructies zijn geen doel op zich, zijn niet bedoeld om de filosofie van het spel vorm te geven of de fans te verbazen – maar eerder om de spelers te helpen de juiste beslissingen te nemen.Een meter te ver naar links? Geen open lichaamspositie? Te veel afstand van je teamgenoot? Geen bescherming in de diepte? Te weinig blikken over de schouder? Alonso weet welke subtiliteiten en trucjes nodig zijn om je weg te vinden op het nauwelijks beheersbare en hectische veld. Alonso gooit niet met technisch jargon, maar biedt zijn spelers nieuwe oplossingen en laat zien hoe ze op de best mogelijke manier bij hun doel kunnen komen.Deze coach en dit team hebben niet alleen een geweldig hoofdstuk geschreven in de Duitse voetbalgeschiedenis. Ze zijn ook in staat om het Europese voetbal voor de komende jaren mede vorm te geven. Het feit dat Alonso volgend jaar weer op de bank bij Leverkusen zit, is een enorme opluchting voor ploegleider Simon Rolfes.

Er zullen geen grote veranderingen plaatsvinden in de zomer en de meeste spelers hebben waarschijnlijk al lang hun vertrekplannen opgegeven. Iedereen die de kans krijgt om met Xabi Alonso te werken, zal er het beste van willen maken.Nadat West Ham donderdag jammerlijk met 2-0 had verloren bij Leverkusen, verklaarde manager David Moyes dat ze tegen een “Champions League-team” hadden gespeeld. Bayer is inderdaad in staat om een belangrijke rol te spelen in de Europese eredivisie. Een team dat in 42 competitieduels nog ongeslagen is, hoeft niet bang te zijn voor Manchester City of Real Madrid.

Leave a Reply